Menorca britànica, dominacions militars i turístiques

Menorca va ser un territori britànic durant gran part del segle XVIII, amb tres dominacions consecutives entre 1708 i 1802 i l’herència d’aquests anys es manifesta en l’arquitectura, el llenguatge, les tradicions, etc. a l’illa.
Després d’aquesta dominació i ja en el segle XIX, es viu una altra dominació britànica a l’illa: la turística.
Els primers turistes estrangers que van arribar a Menorca a finals dels anys cinquanta eren britànics i ho van fer a través de la primera agència de viatges estrangera, la britànica Horizon Holidays. Des de llavors el turisme britànic ha liderat el turisme a l’illa, i durant dècades ha estat el principal mercat emissor de turistes de l’illa.

 

Titànic turístic a Menorca

El turisme britànic ha mostrat solidesa a l’illa davant d’esdeveniments importants com l’entrada d’Espanya a l’euro o la crisi econòmica de fa deu anys. Però la celebració del referèndum del Brexit el 2016 i els tres anys de negociacions amb la Unió Europea que han culminat amb la sortida del Regne Unit el gener de 2020 més la caiguda de Thomas Cook en plena temporada del 2019 sí que han tingut un impacte en l’arribada de turistes britànics a l’illa. L’any 2018 per primera vegada el turisme nacional superava el turisme britànic i es convertia en el principal mercat turístic de l’illa. Tot i açò, la dependència del turisme britànic és molt més accentuada a Menorca i el 2019, 5 de cada 10 turistes estrangers han estat britànics mentre que a la resta de les illes se situa entre 2 i 3 de cada 10 turistes.
Pel que fa a la despesa turística, un aspecte clau per l’economia turística, la despesa del turisme britànic a Menorca és més elevada que la del turisme nacional i que la d’altres mercats estrangers. El 2018, un 40 % de la despesa turística total va ser del mercat britànic i era gairebé 50 euros superior que la despesa mitjana d’un turista nacional.

 

Arriba el COVID19 i s’inicia la temporada turística

Els primers tres meses de l’any 2020 tot i estar present el COVID19 la mobilitat de les persones a Espanya i cap Espanya era l’habitual. El mes de gener va haver-hi gairebé la meitat de turistes britànics, el mes de febrer es va comportar com l’any anterior i el mes de març es passa de 1434 turistes el 2019 a 449 el 2020. Recordem que l’estat d’alarma i les restriccions en la mobilitat es comencen a implantar a partir de dia 15 de març.
L’estat d’alarma s’allarga més de dos mesos i l’arribada de turistes durant els mesos d’abril i maig és 0 a totes les illes de les Balears i no és fins a principis de juliol quan es reprenen els vols amb el Regne Unit. Encara no es disposen de dades sobre l’arribada de turistes de juny i juliol.

 

El turisme britànic que ha visitat Espanya, en quarantena

La darrera setmana de juliol s’inicia amb un nou ensurt, el Ministeri d’Assumptes Exteriors britànic anuncia que tots els turistes que vinguin a Espanya hauran de passar una quarantena de catorze dies una vegada arribats al Regne Unit.
Davant aquest nou escenari, TUI UK ha decidit suspendre les vacances a les illes des d’aquest dimarts 28 de juliol fins al divendres 31 de juliol inclusivament. Les vacances de TUI a la resta d’Espanya es cancel·len entre el diumenge 26 de juliol Fins al diumenge 9 d’agost inclusivament. Jet2 també ha manifestat la intenció de cancel·lar els viatges fins a mitjans d’agost.

 

I ara, què?

La temporada turística COVID19 ja es mostrava totalment anormal, iniciant-se amb dos mesos de retard i amb uns requisits d’ocupació i d’ús dels establiments turístics que afecten la seva rendibilitat. La decisió presa pel Regne Unit no pot sinó empitjorar encara més la situació actual donada la dependència de Menorca del turisme britànic, tant en nombre de turistes com en la despesa que efectuen a l’illa.
Mirant el got mig ple, el fet que el mercat nacional s’hagi enfortit els darrers anys a Menorca és un aspecte positiu i un raig de sol en aquest estiu tan gris.

 

Fonts d’informació

Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT)

A la recerca del paradís: història del turisme de Menorca (2017). Alfons Méndez Vidal. Institut Menorquí d’Estudis i Consell Insular de Menorca. 376 p

Diari Menorca (edició 28 de juliol de 2020)

Haz un comentario

Tu email no se publicará.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.